ADAM CO: Konstantno ulaganje na poboljšanju kvaliteta proizvoda

Naziv kompanije: ADAM CO d.o.o. – Proizvodno trgovinsko društvo Gračanica
Adresa: Donja Lohinja bb, 75320 Gračanica
Godina osnivanja: 2006. Aka metal d.o.o. – 2012. Adam co d.o.o.
Osnivač kompanije: Osman Kovačević
Ovlašteno lice: Nevres Dobrinjić
ID broj: 210086990007
Kontakt:  info@adam-company.com; adamcoinfo@yahoo.com;
Djelatnost i usluge:
1. Izrada i montaža čeličnih konstrukcija
2. Izrada i montaža procesne opreme;
3. Strojna obrada;
4. Izrada rezervoara i izolacioni radovi;
5. Montaža cjevovoda;
6. Projektovanje, izrada i remont mosnih kranova;

Proizvodi:
– Čelične konstrukcije;
– Nosive platform za ekstrudere plastičnih masa;
– Ogradni sistemi;
– Rezervoari (posude za različite fluide);
– Sistemi za usitnjavanje otpada;
– Izrada cjevovoda;
– Izrada posuda pod pritiskom;
– Kamionske prikolice;

https://www.facebook.com/watch/?v=422358165630567

ADAM CO d.o.o. predstavlja respektabilnu kompaniju kada je u pitanju metalna industrija, a koja svojim klijentima pruža brojan set usluga i proizvoda vrhunskog kvaliteta, serijskih, ali proizvoda i usluga prilagođenih individualnim potrebama kupaca. Danas ova kompanija broji 104 uposlenika, od čega je 62 uposlenika angažovano u proizvodnom pogonu u Gračanici, dok su 42 uposlenika angažovana u produžnici ove kompanije u Italiji, osnovane u 2016. godini.

“Supružnici Osman i Nermina Kovačević, vrativši se iz Italije, 2006. godine osnivaju kompaniju pod nazivom Aka metal. Tada su kupili jednu halu, da bi se vremenom, zbog proširenja kapaciteta, bili izgrađeni dodatni proizvodni prostori. U 2012. godini osniva se kompanija ADAM CO, kao nasljednik Aka metal kompanije koja je prošla kroz stečajni postupak”, govori Nevres Dobrinjić, direktor kompanije ADAM CO d.o.o, koji je u ovoj kompaniji više od 10 godina djelovao na različitim pozicijama.

Kompanija se bavi izradom i montažom čeličnih konstrukcija, bitnih pomagala/sistema čelične konstrukcije (200-300 tona), izradom cjevovoda, posuda pod pritiskom, rezervoara, ogradnih sistema, prikolica i drugih proizvoda. U kompaniji navode da 90% svojih proizvoda izvoze na strana tržišta, dok 10% proizvoda, odnosno usluga, ide domaćim kupcima.

Nevres Dobrinjić, Direktor u kompaniji Adam co d.o.o. Gračanica

“Najveći dio svojih proizvoda kompanija trenutno izvozi u Austriju. Pored Austrije tu su Holandija, Švedska, Italija i druge zemlje. Veliki izazov predstavljaju varljivi uslovi na tržištu, naročito kada ste kompanija iz ovog dijela Evrope prema kojem postoje brojni stereotipi zbog čega je izazovno doći do novih klijenata”, dodaje Dobrinjić.

Kompanija značajno ulaže u nabavku proizvodnih tehnologija i modernizaciju kako bi tržištu ponudila što kvalitetnije proizvode, ali i unaprijedila procese proizvodnje. Ulaganje u nove tehnologije podiže konkurentnost same kompanije čiji cilj je osvajanje novih evropskih tržišta.

Kompanija također ulaže u inovacije, a mogu se pohvaliti i proizvodnjom vlastite prikolice za kamione koju su patentirali 2018. godine, a koja je u potpunosti domaći proizvod.

“Od 2015. godine uveden je program proizvodnje prikolica i poluprikolica za kamione. Iako se u proizvodnom procesu uvijek nalazi po nekoliko prikolica, još uvijek nismo u mogućnosti da cjelokupnu proizvodnju podredimo ovom proizvodu. Brojni su izazovi da izađemo na tržište EU, a posebno je teško doći do adekvatnog partnera, ali naša plan je usmjeren na širenje i proizvodnje i tržišta kada je u pitanju ovaj program”, govori Dobrinjić.

Pored modernizacije s novim tehnologijama, kompanija širi svoje djelovanje i kada su u pitanju druge proizvodne djelatnosti. U 2019. godini kompanija je osnovala preduzeće REPRO PROM d.o.o. Gračanica koja se bavi proizvodnjom praškastih ljepila za stiropor i keramiku, a cilj je da se proizvodi ove kompanije, koji su u procesu ispitivanja kvalitete, plasiraju na tržište EU.

“Kada su u pitanju planovi za budućnost, pored redovnog ulaganja u proizvodne  tehnologije i ulaganja u unaprjeđenje kadrova za rukovanje tehnologijama, kompanija planira i proširenje proizvodnog prostora od 1500 do 2000 m2, gdje bi se napravio prostor za pjeskarenje, sačmarenje i lakiranje proizvoda. Također, inovativnost je neizbježna i moramo biti korak ispred konkurencije, te konstantno raditi na poboljšanju kvaliteta i funkcionalnosti naših proizvoda”, kaže Dobrinjić.

Za kraj dodaje da je važno ulagati u sebe i biti bolji od konkurencije, što garantuje uspjehom.

Kompanija posluje u skladu sa važećim standardima, te posjeduje Certifikate EN 3834; EN 1090-1,
EN 1090-2 EXC3; Kompanija također posjeduje specijalni certifikat za zavarivanje Instituta iz Magdeburga.

Tekst: UPG
Photo: ADAM CO d.o.o.

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas