Delegacija UPG u posjeti MFS “Emmaus”

Photo: MFS “Emmaus”

U subotu, 29. Juna, delegacija Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica, na čelu s Predsjednikom Udruženja Mirsadom Helićem, boravila je u posjeti Prihvatnom centru Duje (MFS “Emmaus”) na Dan otvorenih vrata, povodom 20 godina uspješnog rada ovog centra.

Ovom posjetom još jednom smo se uvjerili u važnost i značaj programa koje realizuje organizacija MFS “Emmaus” iz Doboj Istoka, posebno kroz pružanje adekvatne brige za najosjetljivije kategorije društva kroz osiguravanje smještaja, njege i pažnje korisnicima Prihvatnog centra Duje, ali i brojnih drugih humanitarnih aktivnosti koje realizuje ova organizacija.

Organizacija djeluje na skoro cjelokupnom prostoru BiH, a svojim humanitarnim aktivnostima prisutni su i u zemljama poput Sirije, Burkine Faso, Palestine i drugih.

Tokom posjete Prihvatnom centru Duje imali smo priliku razgovarati s direktorom MFS “Emmaus”, Hamzalijom Okanoviće, koji nas je iz prve ruke upoznao s aktivnostima koje realizuje ova organizacija, kao i izazovima koji postoje.

Poseban osvrt bio je usmjeren na djelovanje organizacije u Srebrenici (Potočarima) gdje rukovode internatskim smještaj za učenike povratničke populacije osnovnih i srednjih škola koji dolaze iz Zvornika, Bratunca, Milića, Vlasenice, te udaljenih sela Srebrenice. Pored internata organizacija je u ovoj regiji prisutna i s projektom Obrok na vrata, kojim se osigurava ishrana za najugroženije kategorije stanovništva. Od nedavno organizacija rukovodi i novoizgrađenim Centrom za smještaj majki Srebrenice, osoba koje ne mogu brinuti o sebi, a čiji članovi porodice su žrtve genocida. Pored normalnih uslova za život, majke Srebrenice u ovom centru imaju i konstantnu medicinsku podršku.

U razgovoru s direktorom Okanovićem istaknuta je važnost podrške humanitarnih projekata poput ovih koje realizuje MFS “Emmaus”, a posebno kroz direktniju angažovanost privrednih subjekata u humanitarnim aktivnostima za opštu dobrobit društva. Na poziv direktora Okanovića plan je da u narednom period organizujemo posjetu delegacije privrednika Gračanice Internatskom centru i Centru za majke Srebrenice “Hatidža Mehmedović” u Potočarima.

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas