Dom naroda usvojio Zakon o električnoj energiji u FBiH: Uvode se evropski standardi

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je danas Prijedlog zakona o električnoj energiji u FBiH kao jedan od tri energetska zakona u setu kojima se uvode evropski standardi i koji je važan za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Usvojen je i zaključak da Vlada FBiH kod utvrđivanja zvaničnih tekstova zakonskih akata vodi računa o njihovoj usklađenosti, posebno da su jezički usklađeni. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić u obrazloženju delegatima naveo je da se tim zakonom uređuju se elektroenergetska politika i planiranje, kao i elektroenergetska djelatnost i dozvola za obavljanje, te reguliranje ove djelatnosti. Zakonom se, između ostalog, uređuju izgradnja elektrana, kao i proizvodnja i distribucija električne energije, te opskrba i trgovina električnom energijom.

Naveo je da je važeći Zakon o električnoj energiji u FBiH iz 2013. dao značajan doprinos razvoju sektora električne energije, te da se nakon njegovog donošenja BiH kao članica Energetske zajednice obvezala provesti više propisa iz pravnog okvira EU i nastaviti proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji.

Preuzeto sa: Tuzlanski.ba

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas