Hemijska i metaloprerađivačka industrija prednjače u TK-u

Protekla godina je za privrednike, kako u Tuzlanskom kantonu, tako i u cijeloj BiH, bila teška, a projekcije nam govore da će se sličan trend zadržati i u 2024. Kazao je ovo Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK-a.

DEFICIT

– Prema podacima za period januar – septembar 2023. godine, vidljivo je da je došlo do pada obima industrijske proizvodnje u Tuzlanskom kantonu za tri posto u odnosu na isti period 2022. Rast industrijske proizvodnje je ostvaren u kategorijama intermedijarnih proizvoda 1,8 posto, kapitalnih proizvoda 3,7 i trajnih proizvoda za široku potrošnju 51,3 posto, dok je došlo do pada proizvodnje energije 13,2 posto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 3,8 posto. Ukupni izvoz iz Tuzlanskog kantona za devet mjeseci 2023. iznosio je 1.954,1 milion KM, što je za 4,2 posto manje u odnosu na nominalnu vrijednost izvoza u istom periodu 2022. U istom periodu ostvaren je uvoz u vrijednosti od 2.155,5 miliona KM, što je pad nominalne vrijednosti uvoza od 5,9 posto u odnosu na isti period prošle godine. Ostvaren je vanjskotrgovinski deficit od 201,45 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom je 90,6 posto, kazao nam je Kikanović.

Prema njegovim riječima, najveći izvoz ostvaren je u hemijskoj i metaloprerađivačkoj industriji, dok su najvažniji vanjskotrgovinski partneri TK-a Austrija i Njemačka.

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, u Tuzlanskom kantonu su zaključno sa 30. septembrom 2023, po prebivalištu zaposlenika, bila 104.433 zaposlena.

Prema podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, u septembru 2023. godine na evidenciji je bilo prijavljeno 65.409 nezaposlenih osoba, od čega su 42.872 ili 65,5 posto žene. U strukturi nezaposlenih je 42.695 (65,7%) stručnih i 22.714 (34,3%) nestručnih osoba. Najviše nezaposlenih na evidencijama Službe za zapošljavanje je prodavača, ekonomskih tehničara i diplomiranih ekonomista. Prosječna neto plata u Tuzlanskom kantonu u septembru 2023. je iznosila 1.155 KM, što je ispod prosjeka Federacije BiH. Najviše prosječne neto plate su u sektoru proizvodnje i opskrbe električnom energijom (1.920 KM), dok su najniže prosječne neto plate u ugostiteljstvu i hotelijerstvu (830 KM), naglasio je Kikanović.

Kada je riječ o samoj Privrednoj komori, 2023. su obilježile brojne aktivnosti.

Održan je niz sjednica odbora komorskih udruženja na kojima je analizirana aktuelna problematika, upućeno je nekoliko inicijativa organima vlasti i relevantnim institucijama, a radilo se na jačanju veza sa Vladom TK-a i gradskim, odnosno općinskim upravama. Nastavljena je saradnja sa kantonalnim institucijama, školama, Univerzitetom kroz razne sastanke, seminare, predavanja. Unapređenje poslovnog ambijenta i razvojni pravci Tuzlanskog kantona bila je tema sastanka premijera i njegovih saradnika, sa predstavnicima većeg broja istaknutih kompanija, privrednika i poslodavaca, predstavnika firmi članica Kantonalne privredne komore Tuzla. Također, poduzeto je niz aktivnosti i sastanaka sa predstavnicima Univerziteta Tuzla i njemačkog GIZ-a, vezano za dva velika i značajna projekta koji trebaju biti realizovani u 2024, dodao je Kikanović.

Privrednu komoru TK-a u protekloj su godini, kako je istakao, posjetile brojne delegacije, a Kikanović je izdvojio predstavnike Ambasade Austrije s kojima se razgovaralo o unapređenju obrazovnog sistema.

Ugostili smo i ekonomskog savjetnika Ambasade Češke Republike u BiH. Razgovaralo se o realnim pretpostavkama za kvalitetniju saradnju. U posjeti Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla boravio je Vladimir Džaja, novi predsjednik HGK-a Županijska komora Vukovar. Razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje komora koje već odranije imaju izuzetno dobru međukomorsku saradnju. Jačali smo saradnju sa drugim kantonalnim komorama, dogovarali smo zajedničke projekte, te planove za dalju saradnju, rekao je Kikanović.

U toku 2023. godine ostvareni su kontakti kako bi se stvorili temelji za održavanje uzvratnih susreta predstavnika firmi članica Komore i privrednika okupljenih u Privrednu komoru Novi Sad i Privrednu komoru Beograd.

KONTAKTI

Aktivnost koja je posebno izazvala pažnju, i privrednika i medija, vezana je za prekograničnu, međukomorsku saradnju. Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijska komora Osijek, organizovala je susrete privrednika sa područja Tuzlanskog kantona i Osječko-baranjske županije. O B2B susretima se razgovaralo i prilikom posjete Regionalnoj privrednoj komori Sremska Mitrovica. Sve su to aktivnosti i sastanci nakon perioda u kojem su zbog pandemije koronavirusa zaustavljeni brojni kontakti i zamrznuti odnosi u brojnim sferama pa tako i u međukomorskim. Stoga smo mi postavili sebi zadatak da povežemo privrednike, da organizujemo što više B2B susreta, što i jeste komorski posao, poručio je Kikanović.

Predstavnici Komore su učestvovali na svim značajnijim sajamskim aktivnostima.

Sajamske aktivnosti za 2023. godinu otvorene su učešćem na 44. međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, gdje je i ove godine zabilježen zapažen nastup sa zajedničkom postavkom koju organizuje Kantonalna privredna komora Tuzla pod nazivom Privreda TK-a. Nakon nekoliko godina pauze, Komora Tuzla se vratila na Osječki sajam, organizovala je nastup svojih članica na 29. osječkom proljetnom sajmu i 23. obrtničkom sajmu u Osijeku. Nakon toga, nastavili smo tradiciju nastupa na međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBBE, u Beogradu na Beogradskom sajmu. Sastavni dio smo već godinama i međunarodnog sajma turizma i ekologije LIST Lukavac. Nakon pauze zbog godišnjih odmora, tradicionalno je prva sajamska aktivnost u Gradačcu, a onda smo niz nastavili sajmovima u Modriči, Gračanici, Tešnju. Ponovo nakon višegodišnje pauze, bili smo prisutni i na 50. jubilarnom sajmu namještaja Ambienta u Zagrebu, a zahvaljujući izuzeto dobroj saradnji sa Zagrebačkim velesajmom. I opet nakon višegodišnje pauze, predstavili smo naše članice i firme ne samo iz Tuzlanskog kantona nego i cijele BiH na sajmu namještaja u Beogradu. Zapažen je nastup i ove godine bio na sajmu privrede u Sarajevu, a za kraj sajamskih aktivnosti, po prvi put smo nastupili na sajmu Etno hrane i pića u Beogradu, a sve to zahvaljujući izgrađenim odnosima sa menadžmentima sajma Skenderija i Beogradskog sajma, naglasio je Kikanović, dodajući kako se nada još boljim rezultatima privrede TK-a, ali i BiH, u ovoj godini, te istakao kako će PK TK-a nastaviti sa aktivnostima koje za cilj imaju unapređenje stanja privrede i uvezivanje privrednika.

Izvor: https://www.oslobodjenje.ba/

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas