KANETEX: Poslovi u rukama nove generacije

Naziv kompanije: “KANETEX” d.o.o za export-import Gračanica
Adresa: Šenički put bb, 75320 Gračanica
Godina osnivanja: 1999. s.z.r. od 2005. d.o.o.
Osnivač kompanije: Kahriman i Senada Omerović
Ovlašteno lice: Damir Omerović, direktor
ID broj: 4209763900003
Kontakt:  kane_tex@yahoo.com; damir@kanetex.ba; kahriman@kanetex.ba; 

Djelatnost i usluge:
– Proizvodnja gotovih tekstilnih proizvoda, osim odjeće;
– Proizvodnja termovate;
– Proizvodnja silikonskih pahuljica;
– Mašinski štep i vez;
– Štampa tekstila i plastike;
– Proizvodnja posteljnog rublja, ugostiteljskog tekstila, reklamnih sjedalica;

Proizvodi:
– Termovata;
– Silikonske pahuljice;
– Sjedalice;
– Jastuci i jorgani;
– Ležaljke;
– Plahte;
– Prekrivači;
– Madraci i nadmadraci;
– Drugi proizvodi;

https://www.kanetex.ba/proizvodnja-termovate

Postojanje kompanije Kanetex veže se još za predratni period, kada su supružnici Senada i Kahriman Omerović pokrenuli proizvodnu sjedalica za stolice i drugih tekstilnih proizvoda u kućnom ambijentu. Međutim, početkom rata dolazi do prekidanja proizvodnje koja će se nastaviti 1999. godine, kada ovo dvoje supružnika registruju samostalnu zanatsku radnju, a u 2005. godini, razvojem same kompanije, dolazi do preregistracije iste u d.o.o.

Danas je ova kompanija jedan od pozitivnih primjera tranzicije uprave s jedne generacije na drugu, gdje je rukovodstvo same kompanije prenijeto na djecu Omerovića, a gdje je sin Damir direktor i odgovorno lice u komaniji. Pored Damira tu su i sestra Dijana koja je nadležna za finansijski sektor, kao i brat Denis koji je upravlja tehnološkim sektorom kompanije. Naravno, tu su još i roditelji Senada i Kahriman koji imaju savjetodavnu ulogu, ali ipak, sve više od obaveza prepuštaju svojoj djeci. Sama kompanija ima 55 uposlenih osoba.

Kahriman i Damir Omerović, Kanetex d.o.o.

“Kompanija Kanetex se bavi proizvodnjom kućnog tekstila poput posteljina, jorgana, jastuka, sjedalica za stolice… Također, prije 8 godina počeli smo sa proizvodnjom
termovate ili vatelina, kako se još naziva, koji se koristi kao punilo za jorgane, u proizvodnji jastuka i drugih proizvoda, ali ima i primjenu kada je u pitanju proizvodnja namještaja. Jedina smo kompanija u FBiH i jedna od tri kompanije u cijeloj BiH koja se bavi proizvodnjom termo vate, a na godišnjem nivou proizvedemo značajne količine ovog proizvoda”, govori nam Damir Omerović, direktor kompanije Kanetex Gračanica.

Sami set proizvoda kompanije je raznovrstan i mnogobrojan, posebno kada su u pitanju tekstilni proizvodi. Sama kompanija uređena je u sektore šivaone u kojoj se rade proizvodi poput posteljnog rublja, jastuka, jorgana, sjedalica i sektor proizvodnje repromaterijala poput navedene termovate, ali i silikonskih kuglica koje se koriste kao punilo za jastuke.

“Veći dio proizvoda, skoro 80% nalazi svoje kupce na domaćem tržištu, dok 20% proizvoda izvozimo na strano, tačnije Hrvatsku, gdje izvozimo termovatu i Nizozemsku, gdje imamo kupce sjedalica za klupe. Naše proizvode možete pronaći u skoro svim velikim trgovačkim centrima u državi, a ponosni smo i na saradnju s brojnim kompanijama za koje radimo reklamne programe poput CocaCole, Calsberga, Sarajevskog kiseljaka i mnogih drugih”, navodi Omerović.

Ističe da je za ovu kompaniju od najveće važnosti kvalitet proizvoda, kao i zadovoljstvo kupaca, što je omogućilo kontinuirani rast i samog preduzeća od njegovog osnivanja. I pored brojnih izazova koji pogađaju ovu industriju na domaćem i svjetskom tržištu, u ovoj kompaniji ističu optimizam, posebno kada je budućnost u pitanju.

“Razvoj samih proizvoda za nas je od velikog značaja. Nastojimo da tržištu ponudimo moderan dizajn, kao i nove materijale, kako bi osigurali kvalitet i inovativnost samih proizvoda, zbog čega redovno pratimo trendove i obilazmo sajmove. Kompanija, u principu, svake godine predstavi po nekoliko novih proizvoda, unaprjeđenih u dizajnu ili materijalima”, dodaje Omerović.

Pored inovativnih rješenja kada je u pitanju širenje proizvodnog programa, planovi ove kompanije jesu da se u skorijoj budućnosti proširi linija za proizvodnju termovate, čime bi se omogućilo brže snabdijevanje klijenata. U kompaniji ističu da su kvalitet, ali i kontinuitet isporuke i poštivanje rokova ključni faktori u ovoj djelatnosti.

U Kanetex d.o.o. s ponosom ističu i Zlatnu plaketu Grada Gračanice, koja je dodijeljena kompaniji za njen doprinos kada su u pitanju društveno odgovorne aktivnosti i pomaganje zajednice, a posebno kada je u pitanju podrška sporskim kolektivima, ali i zdravstvenim ustanovama od strane kompanije.

Od početka rada, u skromnim kućnim uslovima, s nekoliko mašina i radnika, prošlo je 25 godina. Danas je ovo kompanija prepoznatljiva po kvalitetnim proizvodima, proslijeđena u ruke nove generacije koja ide stopama roditelja, te nastavlja da gradi za buduće generacije.

Tekst: UPG
Fotografije: Kanetex i UPG

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas