Limorad d.o.o. Gračanica: Više od 30 godina tradicije i kvaliteta

PREGLED

Naziv kompanije: Limorad d.o.o. Gračanica
Adresa: Branilaca Kule Grada bb
Godina osnivanja: 1990.
Osnivač kompanije: Vehid Osmanović
Ovlašteno lice: Nermin Osmanović
JIB: 420960833004
Kontakt: limorad@limorad.ba
Djelatnost i usluge:

Proizvodnja i prodaja proizvoda od lima;

Proizvodi:
– Limarska galanterija;
– Krovni limovi;
– Fasadni limovi;
– Lim u obliku crijepa;

Limorad d.o.o. Gračanica osnovana je 1990 . godine kao samostalna zanatska radnja, a u početku se isključivo bavila montažom limova. Kompaniju je osnovao Vehid Osmanović koji je na čelu firme bio sve do 2015. godine, da bi upravljačku palicu prepustio sinu Nerminu koji je nastavio uspješno vođenje kompanije.

“Kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom proizvoda od lima poput trapeznih limova, limova u obliku crijepa, limarske galanterije i građevinske limarije. Do prije godinu dana kompanija je vršila i usluge montaže proizvoda, ali taj dio djelatnosti prepušten je kooperantnima s kojima sarađujemo. Naši proizvodi se dostupni na tržištu cijele BiH, međutim, kupci i klijenti uglavnom dolaze sa Tuzlanskog Kantona gdje distribuiramo veći dio svojih proizvoda”, govori Nermin Osmanović, direktor kompanije Limorad d.o.o. Gračanica.

Danas ova kompanija upošljava 25 radnika u proizvodnom pogonu koji se nalazi u Gračanici, a pored pogona posjeduje i poslovnu jedinicu u Brčko Distriktu gdje se prodaju gotovi proizvodi. Kroz više od 30 godina postojanja Limorad d.o.o. Gračanica iza sebe ima zanimljiv, ali i trnovit razvojni put.

Nermin Osmanović, Limorad d.o.o.

“Kada je moj otac osnovao kompaniju bavili smo se isključivo montažom lima, da bi, nakon rata, krenuli sa proizvodnjom limova za vlastite potrebe montaže. Cjelokupna priča vezana za proizvodnju počinje iz podruma naše porodične kuće gdje se radilo na savijanju limova na skromnim mašinama i alatima koji su tada bili dostupni. Međutim, taj proces omogućio je razvijanje kompanije koja 2003. godine iz s.z.r. prerasta u d.o.o, a u istoj godini ulazimo u investicije gradnje proizvodnog pogona u kojem se danas nalazimo, kao i nabavku prvih automatskih mašina za proizvodnju trapeza, oluka i drugih proizvoda”, navodi naš sagovornik.

Razvojem proizvodnje kompanija širi oblast djelovanja, te limarske proizvode rađene za vlastite potrebe počinje nuditi i na tržištu. Najveći dio proizvoda kompanija plasira na domaće tržište nudeći kvalitet, blagovremenost i sigurnost proizvoda i isporuke. Kada je u pitanju sam kvalitet proizvoda isti se rade od materijala koji podliježu visokim standardima EU.

“Repromaterijale koje koristimo u proizvodnji podliježu visokim standardima kada je u pitanju debljina, težina, zatim struktura lima koji obrađujemo, što daje visoki kvalitet samim proizvodima, a kompaniju čini prepoznatljivom i konkuretnom na tržištu. Ono što je zasigurno pomoglo našem razvoju jeste kvalitet proizvoda na kojem insistiramo kroz repromaterijale koje koristimo i procese koje obavljamo”, dodaje Osmanović.

Koliko u kompanija drže do kvaliteta proizvoda i procesa potvrđuje i TUV certifikat za upravljanje kvalitetom koji posjeduju. Kroz razvojni put prolazili su brojne prepreke i izazove da bi došla na položaj na kojem se danas nalaze. Kako navode, tome su značajno doprinijeli međuljudski odnosi i saradnja među uposlenicima, kao i posvećenost klijentima i proizvodima.

Iako u budućnosti nisu u planu značajna proširenja i ulaganja u proizvodne kapacitete, a nekadašnji program montaže limarskih proizvoda nedavno je ugašen i prepušten vanjskim saradnicima da bi se cjelokupan fokus usmjerio na proizvodnju, planove za eventualno proširenje prepuštaju dolazećoj generaciji.

“Moj sin trenutno završava srednju mašinsku školu, a namjerava da upiše i mašinski fakultet. Ukoliko odluči da nastavi porodičnu tradiciju i preuzme rukovodstvo mislim da je realno da se ide u dalje sa ulaganjima u proizvodne kapacitete. Iskreno, nadamo se dolasku i treće generacije na rukovodeće pozicije i inovacijama koje donose”, navodi Osmanović.

Kompanija polaže i veliku vrijednost kada je u pitanju društveno korisni angažman i odnos prema uposlenicima. Kroz godine postojanja pomognute su brojne inicijative koje su dolazile iz lokalne zajednice, na čemu su u Limoradu veoma ponosni. Posebna pažnja posvećena je uposlencima kompanije kroz adekvatne plate i beneficije koje isplaćuju radnicima.

Kroz godine rada i odricanja, jedna od želja osnivača kompanije Vehida Osmanovića bila je da posjeduje rolnu lima za koju može reći da je njegova. Danas je ova želja i više nego stvarnost, što pokazuje koliko su važni angažman i posvećenost, te kvalitet koji nudi kompanija Limorad.

Tekst: UPG
Photo: Limorad d.o.o. i UPG

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas