Metron Automation: Iz studentske ljubavi do uspješne kompanije

Asim Pedić, mladi inženjer iz Gračanice, ljubav prema mehatronici pretvorio je u uspješnu kompaniju Metron Automation u kojoj izrađuju specijalne mašine za automatizaciju procesa u proizvodnji, zatim robotske ćelije, ali i precizne dijelove prema specifičnim zahtjevima i potrebama klijenata.

Kako kaže, prilikom odabira studija, slučajno je odabrao odsjek za mehatroniku, više zbog potreba industrije i mogućnosti lakšeg zaposlenja, da bi, zapravo, otkrio ljubav iz koje će nastati i kompanija Metron Automation koja danas broji između 20 i 25 zaposlenih.

“Dok sam studirao Mehatronika je bila relativno nova disciplina koja je nastala zbog potreba industrije. Tokom studija rasla je i ljubav prema ovoj naučnoj disciplini. Nažalost, moram priznati da u tom periodu nije postojalo mnogo informacija niti literature na našem jeziku koja bi bila od pomoći za dodatno usavršavanje, zbog čega sam potrebne informacije istraživao na stranoj literature. To mi je pomoglo i da usavršim svoj engleski jezik koji mi je danas neophodan u poslovanju”, govori Asim Pedić, osnivač kompanije Metron Automation.

O Asimovoj posvećenosti ovoj naučnoj oblasti govori i njegov diplomski rad, odnosno, robotska ruka koja je uz pomoć kamera oponašala pokrete čovjekove ruke, što je izazvalo pozitivne reakcije posebno u naučnim krugovima.

“Postojale su i mogućnost da nastavim angažman na fakultetu gdje sam studirao kao asistent, međutim, moje interesovanje bilo je usmjereno prema industriju. Nakon završenog fakulteta počinjem raditi u jednoj kompaniji u Gračanici, u početku kao projektni inženjer, a kasnije i kao šef razvojnog centra”, govori Asim Pedić.

U aprilu 2019. godine osniva kompaniju Metron Automation koja u osnovi pokriva tri djelatnosti: Robotika, Automatizacija i Mašinska obrada proizvoda.

Kada je riječ o robotici, kompanija se bavi izradom robotskih rješenja za različite aplikacije. Izradom robotskih ćelija za procese zavarivanja, CNC obradu, opsluživanje mašina za brizganje plastike, zatim, robote za glodanje, brušenje, slaganje vreća na palate i druge robote prema potrebama kupaca.

Kod automatizacije industrijskih procesa kompanija se bavi izradom kompleksnih mašina, PLC sistema, upravljačkih sistema, zatim, programiranjem, povezivanjem i puštanjem u rad sistema. Kompanija se bavi izradom specijalnih mašina po potrebama kupaca, ali i obnovom postojećih mašina.

A kada je u pitanju mašinska obrada, a prema potrebama i zahtjevima klijenata, kompanija izrađuje precizne mašinske dijelove visokopreciznim CNC mašinama, tehnologijom glodanja i struganja.

“Kada je u pitanju tržište, kod mašinske obrade proizvoda svi kupci su inostrani, a kod automatizacije i robotike 90% kupaca su sa domaćeg tržišta. Evidentna je potreba domaćeg tržišta za određenim rješenjima kada su u pitanju procesi automatizacije i robotike. Fokus kod automatizacije i robotike je da se teška radna mjesta zamjene robotom (mašinama) ili da olakšaju čovjeku, kako iz aspekta same težine rada, tako i sigurnosti kada su u pitanju određene proizvodne pozicije”, kaže naš sagovornik.

Postoji prostor na našem tržištu za unaprjeđenje proizvodnih procesa kada je u pitanju automatizacija i robotika, a planovi ove kompanije su da ponudi sveobuhvatna rješenja, kako postojećim, tako i novim kompanijama.

Planovi Metron Automation u narednom periodu idu u smjeru izrade kataloških rješenja koja bi bila ponuđena industriji, odnosno, da se predstave proizvodi koji bi mogli ići u serijsku proizvodnju.

“Dugoročno, želimo nuditi rješenja za metalnu industriju tako da sve što je neophodno za potrebe djelovanja u ovoj industriji mi možemo izraditi kao kompletno rješenje. Od planiranja do softverskih rješenja”, navodni naš sagovornik.

Kompanija je izradila i vlastiti softver “Make it happen” kojeg koriste za upravljanje u proizvodnji, komunikaciju s klijentima, naručivanje materijale, uvezivanje mašina, te druge radnje I procese u proizvodnji.

“Softver smo izradili za svoje potrebe i mi ga već koristimo, ali još ga nismo plasirali na tržište. Softver sam generiše radne naloge, liste materijala, listu alata… Kada instaliramo robot ovaj softver može pratiti rad, zastoje, efikasnost ili može vršiti komunikaciju s CNC mašinama”, govori Asim.

Pred ovom kompanijom su veliki planovi i ideje, a posebno kada je u pitanju ponuda kompletnog rješenja za proizvodne procese njihovih klijenata.

Iako je imao priliku da napusti državu i ode u neku od razvijenih zemalja gdje bi ponudio svoje znanje i kapacitete, Asim je odlučio da ostane u BiH. I pored teškog početka danas ima uspješnu kompaniju i jasnu viziju.

“Vjerujem u rad i trud i mislim da se uvijek isplati”, doda je na kraju našeg razgovora Asim Pedić, osnivač kompanije Metron Automation.

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas