Najuspješniji inženjerski projekti i proizvodi osvojili priznanje ‘Made in BiH’ za 2023. godinu

U okviru BH Sedmica inženjerstva u Sarajevu, organizovana je svečana dodjela priznanja za najbolje inženjerske proizvode/projekte “Made in BiH” za 2023. godinu.

Žiri, sastavljen od devetnaest izuzetno uspješnih pojedinaca različitih usmjerenja i različitih oblasti djelovanja imao je obiman posao kako bi, kroz priznanja, afirmisao najbolje projekte/proizvode.

Priznanje je dodijeljeno za 29 inženjerskih rješenja, pravnih i fizičkih lica iz cijele BiH, a u jedanaest  različitih kategorija, dok je pobjednicima  u ukupnom plasmanu dodijeljeno najviše priznanje “Inženjerska zvijezda”.

Posebno je bitno istaknuti izvanredan plasman ideja koje su pristigle iz Gračanice, poznate po poduzetničkom duhu koji se njeguje u ovoj sredini. Značajan broj privrednika iz Gračanice okupljen je u Udruženju poslodavaca Gračanica koje itekako promoviše postignuća inženjerstva i kreativnosti. Mirsad Helić, predsjednik ovog Udruženja, prisustvovao je na svečanosti dodjele priznanja, te ujedno pružio podršku pojedincima i kompanijama iz Gračanice koji su učestvovali s svojim idejama, te naglasio važnost podrške i ujedinjavanja kada su u pitanju dostignuća koja dolaze iz ove sredine.

Nagrađene kompanije iz Gračanice:

Prvorangirani-ukupan plasman, Inženjerska zvijezda,  Širbegović inženjering,
“Inovativne AB prefabrikovane nosive konstrukcije” posebno dizajnirane  za visokogradnju. Nova konstrukciona  rješenja omogućavaju elegantne betonske konstrukcije, uštede u materijalu, olakšan  transport,  a oslobađaju više korisnog prostora u objektu. Novim načinom se velike poslovne i stambene  zgrade  rade u roku od tri mjeseca.

Prvorangirani u kategoriji “Inovacije istraživanje i razvoj Nermaris,  Poslovna jedinica Prometal

 “Farma za uzgoj gljiva”, projekat modularnih farmi za uzgoj gljiva. Kompanija je razvila  projekte  tunela za uzgoj gljiva i jedina je  kompanija na teritoriji Balkana koja može ponuditi izgradnju i montažu kompletne farme za uzgoj gljiva po sistemu” ključ u ruke”

Prvorangirani u kategoriji automatizacija industrijskih postrojenja “Metron Automation d.o.o”

Za projekat “ Robotska ćelija za zavarivanje kabina”. Ćelije za zavarivanje kabina Italijanskog proizvođača teleskopskih dizalica Manitou. Robotska ćelija instalirana je u firmi “Bosancar” u Bosanskoj Krupi i bavi se izradom kabina za prozvođača Manitou. Projekat je realiziran za šest mjeseci, a povećao je kapacitet tri puta uz isti broj radnika koji rade na pripremi proizvoda odnosno kabina, koje robot samostalno zavaruje.

Zanimljivi projekti ili projektne ideje pristizale su iz cijele BiH:

Softveri za AI upravljanje organizacijama iz Sarajeva, Ormari sa pametnom analitikom iz Mostara, Robot za izvlačenje glazura iz Banja Luke, Robotske ćelije iz Gračanice i Sarajeva, Kamp prikolice iz Viteza, Inovativni asinhroni električni motor iz Laktaša, Platforma za pametno održavanje postrojenja iz Širokog Brijega, Konstrukcije aluminijskih čamaca iz Kalesije, Revolucionarne ideje za industriju iz Lukavca i Kaknja, Visoko energetsko ekološko gorivo kao aditiv za termoelektrane na ugalj iz Doboja, Robot kamera za ulazak u opožarena područja iz Banja Luke, Biomaterijal od ljuski jaja,  Cjeloviit model za telekom operatere iz Mostara,   Platforme za zdravlje iz Sarajeva, ideje za borbu protiv  protiv smoga iz Sarajeva i druge.

Predsjednik programskog savjeta događaja  i predsjednik 19-članog žirija je Sead Jahić iz Gračanice. U dodjeli priznanja/ uručenju Inženjerskih zvijezdi učestvovao je Amir Hasičević Federalni ministar trgovine.

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas