Neophodna sanacija brane na jezeru Modrac

Glavna namjena brane Modrac je obezbjeđenje potrebnih količina vode za industrijska postrojenja na području Lukavca i Tuzle, pa se zbog toga mora strogo voditi računa o nivou vode jezera Modrac – i u periodima padavina i u periodu suše. Pukotine koje su na brani nastale kroz vrijeme, zbog sigurnosti a i uloge koju brana ima, neophodno je u što skorije vrijeme sanirati.

Od 1964. agodine, kada je izgrađena na rijeci Spreči, pa sve do 2008. godine – na brani Modrac nije bilo sanacionih radova. Analizom podataka koji su prikupljeni osmatranjem brane u poslijeratnom periodu konstatovano je da su radovi neophodni, jer su ne brani vide pukotine.

„Brana je relativno sigurna, ali bi trebalo završiti četvrtu fazu – i to jučer, a ne danas. Nisu to ogromna sredstva u odnosu na samu svrhu brane i koju ulogu brana igra za Tuzlanski kanton, kao i za Federaciju i BiH“, kaže Jakub Pištoljević, šef Tima za branu i akumulaciju jezera Modrac.

V.D. direktora JP Spreča Omer Kovčić ističe da stanje nije alarmantno, ali da bi trebalo hitno završiti četvrtu fazu – od treće je prošlo osam godina.

Od 2008. godine na sanacione radove na brani Modrac, kroz tri faze, utrošeno je oko pet miliona i 630 hiljada maraka. Vlada Tuzlanskog kantona je kroz budžet za tekuću godinu planirala oko milion i 200 hiljada maraka. Kako ta sredstva nisu dovoljna, pristupilo se pregovorima sa Svjetskom bankom.

„Četvrta faza sanacije mogla bi se finansirati iz izvora Svjetske banke i tu je predviđeno dva miliona i 600 hiljada“, navodi Kovčić

Poplave koje su često u Gračanici zabilježe nizvodno od brane nisu u vezi sa količinom vode koja se ispusti iz jezera Modrac. Problem su, navode iz Javnog preduzeća Spreča, takozvana uska grla na rijeci Spreči. Trenutni ispust iz jezera je 30,60 dok je dotok vode 25,61 metara kubnih u sekundi.

„Mi spuštamo još nivo zbog najavljenih padavina u narednim danima. Do Doboj Istoka imamo četiri-pet uskih grla koji – čim se pusti preko 45 kubika u sekundi, dolazi do izlivanja“, objašnjava Pištoljević.

Da bi brana Modrac bila funkcionalna u pogledu stabilnosti i vodoodrživosti, neophodno je da se završi i četvrta faza radova – prema procjenama, to iznosi oko tri miliona maraka. Dodatno opterećenje su propisani uslovi tendera koji kažu da izvođač radova mora imati završene iste ili slične poslove. Ukoliko u Bosni i Hercegovini ne bude adekvatnih izvođačara radova za visoke brane kakva je brana Modrac, Javno preduzeće Spreča izvođače radova će morati tražiti u zemljama regije.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Bećirović)

Preuzeto sa: Tip.ba

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas