Nezaposleni u Austriji zemlju mogu napustiti samo pod jednim uslovom

Dok Austrijanci masovno ovih dana bježe u smjeru mora, jezera i planina od paklenih vrućina, mnogi njihovi nezaposleni sunarodnjaci, prijavljeni na Državnom servisu za zapošljavanje (AMS) muku muče s odgovorom na pitanje, smiju li i oni ljeti otići na more ili u posjet svojoj obitelji u inozemstvo?

“Smiju, ali za to se vrijeme moraju odjaviti od AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, smije se ići na Nežidersko jezero, ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to se vrijeme ne može dobiti naknada za nezaposlene”, pojasnio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za dnevni list “Heute”, koji je dobio brojne upite nezaposlenih osoba u Austriji.

Među njima i priličnog broja onih iz zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, nema odmaranja u inozemstvu na teret države.

Kako navodi Heute do kraja juna ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene.

Od toga njih 239.301 bila je bez posla, a 68.431 na doškolovanju. Ono što se je nedavno promijenilo, a što ne odgovara mnogim nezaposlenima je odluka da AMS može osobu poslati i u neku drugu austrijsku pokrajinu na rad, ako se traži radni profil, koji dotična osoba ima.

Austrija ima devet saveznih pokrajina, a neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara.

Kako je istakao Kopf to vrijedi samo za osobe koje ne moraju o nikome svome brinuti ili ga zbrinjavati.

“To znači da nemaju djecu ili rodbinu koju moraju njegovati”, pojasnio je šef AMS-a. Napomenuo je da onima koji moraju preseliti u drugu pokrajinu na posao, mora se staviti na raspolaganje određeni stambeni prostor.

“To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju u Tirolu ili Salzburgu ima smisla”, dodao je Kopf, napomenuvši kako u Austriju dolazi i brojna inozemna radna snaga.

“Daljnji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, njege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inozemstva”, rekao je Kopf.

Napomenuo je kako je 2022. godina bila rekordna godina, u kojoj je u Austriju došlo 6.000 stručnih radnika iz inozemstva na osnovi austrijske “crveno-bijelo-crvene” karte, što znači da se radi o u Austriji nedostatnoj stručnoj radnoj snazi.

Inače je ta brojka u prosjeku iznosila oko 2.000 godišnje. Ove godine Kopf očekuje da će pasti novi rekord i Austrija imati 8.000 inozemnih stručnjaka za austrijske potrebe.

“Samo iz EU je prošle godine nama došlo 30.000 radnika. Najveća skupina stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nijemci”, zaključio je šef AMS-a Johannes Kopf u razgovoru za list Heute, prenosi Fenix Magazin.

Preuzeto sa: Klix

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas