Održan inicijalni sastanak kampanje promocije zanimanja

Danas je u prostorijama Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica održan inicijalni sastanak na temu promocije zanimanja na kojem su učešće uzeli predstavnici obrazovnih ustanova, lokalnih vlasti, medija, te Udruženja poslodavaca.

Sastanak je iniciran od strane Udruženja poslodavaca s ciljem pokretanja aktivnosti na promociji zanimanja među učenicima završnih razreda osnovnih škola, odnosno, na promociji zanimanja za koje postoji slabija zainteresovanost učenika, a koja za koja postoji značajna potreba na tržištu rada.

Na sastanku se razgovaralo o izazovima s kojima je suočeno obrazovanje, ali i tržište rada, te su predložene mjere i aktivnosti za pokretanje i realizaciju kampanje promocije zanimanja kroz različite programe i događaja u ovoj godini.

Kroz kampanju bi se djelovalo na približavanje određenih zanimanja prema učenicima završnih razreda osnovnih škola, s ciljem podizanja motivacije i zainteresovanosti učenika da svoju profesionalnu orijentacija planiraju prema vlastitim kvalitetima i sposobnostima, kao i prema potrebama tržišta rada i benefitima koje donosi odabir zanimanja, a koji su često i više nego zadovoljavajući.

Promocijom među učenicima predstavili bi se benefiti poput mogućnosti lakšeg zaposlenja u struci, posebno kod onih zanimanja kod kojih postoji značajna potreba na tržištu rada, kvalitetni uslovi rada, dobri prihodi, ali i građenje života u vlastitoj državi i kulturi što je u interesu pojedinca, ali i cjelokupnog društva.

Tekst: UPG

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas