Održan sastanak o pitanjima od značaja za naselja Donjeg toka Spreče

Jučer je u prostorijama Gradske uprave grada Lukavac održan sastanak na kojem su prisustvovali gradonačelnici, načelnici i predstavnici gradova i opština iz Lukavca, Tuzle, Doboja, Petrova, Doboj Istoka i Gračanice, te predstavnici Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica Mirsad Helić, predsjednik Udruženja i Alen Karić.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim pitanjima poput unaprjeđenja poslovnog ambijenta, ali i o cestovnoj infrastrukturi, odnosno, saobraćajnoj blokadi u kojoj se nalazi TK, a posebno one zajednice koje se nalaze između Tuzle i Doboja.

Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica proteklih nekoliko godina, kroz različite aktivnosti, inicijative i brojne sastanke, aktivno djeluje na rješavanju pitanja putne infrastrukture na teritoriji TK koja ima značajnu ulogu kada je u pitanju razvoj ovog Kantona.

Ohrabruje činjenica da su na održanom sastanku učešće uzeli gradonačelnici i načelnici iz oba entiteta te izrazili konsenzus kada je u pitanju iznalaženje rješenja koja će stanovništvu i privredi ovih lokalnih zajednica olakšati cestovnu komunikaciju što će imati i direktan uticaj na sami razvoj ovih sredina. Od posebnog značaja je i to što su se u inicijativu uključeni i načelnik opštine Petrovo kao i gradonačelnik grada Doboja.

Na sastanku se razgovaralo o rješenjima koja bi imala najznačajniji uticaj, poput izgradnje autoceste koja bi na najbolji način uvezala navedene sredine s ostalim dijelovima države. Jedan od zaključaka sastanka jeste da se uputi odgovarajuća inicijativa prema Skupštini TK i resornom Ministarstvu da se u Prostorni plan Kantona uvrsti i autocesta, na osnovu čega bi ove opštine i gradovi istu uvrstili u vlastite regulacione planove.

Podsjetimo samo da Tuzlanski kanton, tačnije, privredni subjekti iz ovog Kantona, i zvanično su najveći izvoznici u FBiH, s vrijednošću izvoza od 1.954.053.000 KM u periodu od januara do septembra prošle godine, dok su čak dvije kompanije iz ovog Kantona među 10 najvećih izvoznika u BiH u 2023. godini.

TK je ujedno i najmnogoljudniji u FBiH, a za putnu infrastrukturu najviše doprinosa izdvaja se upravo u ovom Kantonu. I pored navedenih činjenica njegovo stanovništvo i privreda osuđeni su na lošu cestovnu infrastrukturu, koja u značajnoj mjeri otežava saobraćajnu komunikaciju, što predstavlja kamen spoticanja u razvoju privrede, a posebno one izvozno orijentisane.

I pored niza apela, posebno predstavnika poslodavaca, a značajno i privrednika udruženih u Udruženju poslodavaca Gračanica, koje stalnim inicijativama skreće pažnju na važnost rješavanje problematike putne infrastrukture, primjetan je loš odnos kada su u pitanju nadležne institucije vlasti, odnosno, nemar prema iznalaženju rješenja kada je u pitanju unaprjeđenje cestovne infrastrukture u Kantonu.

Jedan od zaključaka sa sastanka u Lukavcu jeste neophodnost apeliranja prema kantonalnim i entitetskim vlastima kako bi se pristupilo procesima rješavanja navedene problematike.

Tekst: UPG
Foto: RTV Lukavac

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas