Privrednici nezadovoljni putnom infrastrukturom u Tuzlanskom kantonu

Tuzlanski kanton, tačnije, privredni subjekti iz ovog Kantona, i zvanično su najveći izvoznici u FBiH, s vrijednošću izvoza od 1.954.053.000 KM u periodu od januara do septembra prošle godine, dok su čak dvije kompanije iz ovog Kantona među 10 najvećih izvoznika u BiH u 2023. godini.

TK je ujedno i najmnogoljudniji u FBiH, a za putnu infrastrukturu najviše doprinosa izdvaja se upravo u ovom Kantonu. I pored navedenih činjenica njegovo stanovništvo i privreda osuđeni su na lošu cestovnu infrastrukturu, koja u značajnoj mjeri otežava saobraćajnu komunikaciju, što predstavlja kamen spoticanja u razvoju privrede, a posebno one izvozno orijentisane. Također, loša putna infrastruktura negativno utiče  na privlačenje potencijalnih investitora, što je dugoročni gubitak za cijeli TK.

I pored niza apela, posebno predstavnika poslodavaca, a značajno i privrednika udruženih u Udruženju poslodavaca Gračanica, koje stalnim inicijativama skreće pažnju na važnost rješavanje problematike putne infrastrukture, primjetan je loš odnos kada su u pitanju nadležne institucije vlasti, odnosno, nemar prema iznalaženju rješenja kada je u pitanju unaprjeđenje cestovne infrastrukture u Kantonu.

U protekloj godini na inicijativu UPG organizovan je sastanak s nadležnim Kantonalnim Ministarstvom gdje je predstavljena problematika koju imaju građani i privrednici vezana za neuslovne magistrale ceste kojima redovno saobraćaju. Nažalost i po ovom pitanju primjetna je sporost i nedovoljna frekventnost komunikacije između različitih nivoa nadležnih institucija, a cijenu čega moraju da snose građani i privreda ovog Kantona.

Godinama se već govori o izgradnji brze ceste na relaciji Tuzla – Gračanica – Doboj Istok, koja bi u značajnoj mjeri uticala na privredni razvoj Kantona, te drastično olakšala poslovanje privrednim subjektima iz cijele BiH. Nažalost, planovi o izgradnji brze ceste ostali su na nivou aktivnosti planiranja i okončanja projektne dokumentacije, što ponovo predstavlja neizvjesnost procesa realizacije i izgradnje brze ceste.

Iako se 15,22% javnih prihoda u budžetu FBiH ubire iz Tuzlanskog Kantona, građani i privrednici su osuđeni na nemar institucija koje trebaju donijeti odluke i konačno krenuti u procese unaprjeđenja cestovne infrastrukture ovog Kantona. Nažalost, pored mnogobrojnih apela i inicijativa od strane privrednika, postavlja se pitanje preuzimanja nepopularnih mjera, poput blokada saobraćajnica, kako bi se skrenula pažnja na važnost potreba građana i privrednika Tuzlanskog Kantona, poput nedavnih protesta poljoprivrednika u Njemačkoj koji su blokirali ulice i saobraćajnice.

Autor: UPG

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas