Sastanak Gradonačelnika Helića i privrednika iz Gračanice

Danas je u prostorijama Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica održan sastanak na kojem su prisustvovali Gradonačelnik Grada Gračanica, gospodin Nusret Helić, te privrednici i članovi Udruženja, uz predstavnike članova Kabineta Gradonačelnika, te predstavnike medija.

Na sastanku je bilo govora o brojnim temama, a one koje posebno treba izdvojiti jesu nabavke vatrogasnog vozila za PVJ Gračanica, infrastrukturni projekti (aktuelni i planirani), organizaciji poslovnih susreta u septembru ove godine (Business forum), obrazovanje, Izmjene i dopune Prostornog i regulacionog plana, putna infrastruktura, proširenje industrijskih zona, snabdijevanje industrijskih zona dovoljnom količinom tehničke vode, kao i druga pitanja.

Na današnjem sastanku ozvaničena je inicijativa nabavke vatrogasnog vozila za potrebe PVJ Gračanica, koja ima za cilj unaprjeđenje efikasnosti djelovanja i reagovanja lokalne vatrogasne jedinice prilikom intervencija gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine. U prethodnim razgovorima s Gradskom upravom, predstavnicima civilne zaštite i poslodavcima, primijećena je potreba opremanja PVJ Gračanica, te zajedničko djelovanje u cilju unaprjeđenja rada ove jedinice, gdje su svoje učešće uzeli i lokalni poslodavci.

Do sada se ovoj inicijativi odazvalo više od 50 privrednih subjekata iz Gračanice, gdje je prikupljen iznos od 150.000 KM. Plan je da se inicijativa nastavi i u narednom periodu kako bi se osigurala preostala sredstva neophodna za nabavku novog vozila. Inače, plan ove inicijative je da se od prikupljenih sredstava privrednika nabavi novo kamionsko vozilo, a da Grad Gračanica finansira nadogradnju vozila s neophodnom vatrogasnom opremom, čime će se osigurati nabavka jednog novog, efikasnog i adekvatnog vatrogasnog vozila koje će se staviti na uslugu cjelokupnoj lokalnoj zajednici.

Jedna od tema bila je i organizacija prvog poslovnog susreta (Business forum) u Gračanici koji bi se trebao održati u septembru ove godine. Kako je plan da se sajam poduzetništva Grapos Expo, po kojem je Gračanica postala prepoznatljiva, organizuje svake druge godine, ideja je da se u godinama, u kojima se sajam neće održavati, organizuju poslovni susreti na kojima će biti predstavljena poslovna dostignuća, informacije, te drugi značajni događaji, usmjereni za unaprjeđenje gračaničke privrede.

Prije samog sastanka upriličena je posjeta dvjema lokalnim kompanijama Landgold iz Stjepan Polja i HST CNC Technik iz Gračanice, gdje su predstavljeni rad i rezultati ovih kompanija, te prikazan dio gračaničke privrede i njenih kapaciteta, kao i mogućnosti.

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas