Sastanak Premijera TK i resornih ministara s privrednicima Gračanice

Danas je u Gračanici, u administrativnim prostorijama kompanije Širbegović inženjering, održan sastanak između Premijera TK Irfana Halilagića i pet resornih ministara iz Vlade TK s predstavnicima privrednika okupljenih oko Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanica.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim i značajnim pitanjima koja se odnose na poboljšanje privrednog ambijenta, te olakšavanje i ubrzavanja administrativno-upravnih procedura koje bi u znatnoj mjeri olakšale poslovanje u TK, a koje se nalaze u nadležnosti Kantonalne uprave.

Na sastanku se razgovaralo o brojnim izazovima koji se nalaze pred privrednom zajednicom, ali i stanovništvom, a koje je neophodno sistematizirano i efikasno rješavati, a za što je potrebna značajna posvećenost privrednika i donosioca odluka u različitim institucijama i nivoima vlasti.

Također je istaknut i zajednički pristup i saradnja između Vlade TK i predstavnika privrednika kada je u pitanju delegiranje određenih pitanjima prema višim nivoima vlasti (federalnom i državnom nivou) u cilju rješavanja postojećih potreba.

Na današnjem sastanku bilo je govora o temama poput izmjena i dopuna prostornog plana za područje TK, energetske efikasnosti, ubrzavanja i olakšavanja administrativnih procedura, unaprjeđenja obrazovanja, unaprjeđenja putne infrastrukture kroz izgradnju adekvatne saobraćajnice Doboj Istok – Tuzla, kao i o pojednostavljenju procedure za izdavanje poljoprivredne saglasnosti.
Također se razgovaralo o omogućavanju korištenje poreskih olakšica poslodavcima kod ulaganja u infrastrukturu od značaja za društvenu zajednicu, školstvo, zdravstvo…. neophodnosti kreiranja više programa za subvencioniranje poslovanja privrednih društava i prilagođavanju srednjoškolskog obrazovanja potrebama i zahtjevima privrede.

Predstavnici poslodavaca i predstavnici Vlade ocijenili su današnji sastanak značajnim i produktivnim, te istakli važnost delegiranih tema i pristup njihovom rješavanju kroz konkretne mjere. Također, obećano je i ubrzavanje procedura kada se radi o izgradnji kružnog toka kod BKC u Gračanici, što će u značajnoj mjeri rasteretiti saobraćaj u centru grada Gračanice, a već u narednoj godini se očekuje njegova gradnja.

Nakon održanog sastanka upriličene su i posjete kompanijama Tring i Plamingo iz gdje su prisutni upoznati s dijelom privrednog potencijala koji postoji u Gračanici.

Pored Premijera TK Irfana Halilagića, sastanku su prisustvovali i Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice, Edin Duraković, ministar privrede, Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja, Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke, Fedahija Ahmetović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Rahim Gadžić, savjetnik Premijera.

Ispred privrednika Gračanice prisustvovali su Mirsad Helić, predsjednik Udruženja poslodavaca i samostalnih privrednika Gračanice, Faruk Širbgović, Širbegović inženjering d.o.o, Edin Kamarić, Dopredsjednik Udruženja i Osman Tukić, član UO Udruženja.

Tekst i Foto: UPGpodijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas