Sastanak Udruženja poslodavaca i Gradonačelnika grada Gračanica

Jučer je u kabinetu Gradonačelnika Grada Gračanica održan radni sastanak na kojem su pored Gradonačelnika Nusreta Helića, prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca Gračanica, predsjednik Mirsad Helić i Edin Kamarić, te pomoćnici Gradonačelnika Nihad Sinanović i Mustafa Bajić, kao i direktor JP “Komus” Gračanica, Senad Memić.

Gradonačelnik je pozdravio aktivnosti i zahvalio na saradnji, te naglasio da je neophodno organizovati redovne mjesečne sastanke s predstavnicima Udruženja poslodavaca kao partnerima u mnogobrojnim procesima i inicijativama. Gradonačelnik Helić također je istakao da je ovogodišnji budžet Grada Gračanica najveći do sada, a da se istim, među ostalim, predviđa i podrška nizu projekata za koje su svoj interes pokazali i poslodavci.

Od predstavnika Udruženja poslodavaca zahtijevano je da se u budžet, ali i kroz različite inicijative, uvrste i značajni programi kao što je opremanje Profesionalne vatrogasne jedinice koje je neophodno, posebno kada se uzme u obzir brzina razvoja Grada, specifičnost infrastrukture, stambenih zgrada i poslovnih objekata, za što je neophodna savremenija i funkcionalnija opremljenost ove jedinice kako bi se moglo blagovremenom i adekvatno reagovati u slučaju potrebe.

Kada je u pitanju ova inicijativa plan je organizovati dodatni tematski sastanak na kojem bi se razgovaralo o cjelokupnom rješenju vezanom za unaprjeđenje djelovanja PVJ, što uključuje nabavku potrebne opreme, ali i unaprjeđenje ove organizacije, kao i ostalih resursa.

Udruženje poslodavaca obećalo je značajnu finansijsku pomoć za rješavanje ovog pitanja, nakon pripreme kompletnog plana i programa vezanog za stanje u PVJ.

Gradonačelnik Helić prisutnima je također predstavio projekte za čiju su realizaciju predviđena sredstva u ovogodišnjem budžetu Grada, kao što je završetak sportske dvorane i mogućnost otvaranje iste tokom manifestacije Dani Gračanice. Zatim, tu su i drugi infrastrukturni projekti kao što je izgradnja mosta kod sportske dvorane kako bi se rasteretio dio saobraćaja iz sjevernog dijela grada.

Preduzete su sve aktivnosti na izgradnji kružnog toka na raskrsnici kod TC Robot u Gračanici kojeg će finansirati  JP Ceste FBiH, a Grad će iznijeti svu neophodnu dokumentaciju za realizaciju ovog projekta.

Pokrenute su i aktivnosti vezane za regulaciju raskrsnice kod BKC-a gdje se u narednom period planira realizovati i sastanak s Premijerom TK i resornim Ministrom vlade TK.

Bitno je napomenuti da je Udruženje poslodavaca kroz različite inicijative djelovalo i uticalo kako bi se određeni infrastrukturni projekti realizovali, a u cilju unaprjeđenja poslovnog ambijenta, ali i olakšalo životnu svakodnevnicu svih stanovnika .

Na sastanku se razgovaralo i o uslugama JP “Komus” Gračanica, kao i planovima djelovanja ovog preduzeća.

Udruženje poslodavaca želi podržati rad ovog preduzeća te naglasiti da je evidentno poboljšanje kvaliteta usluga ovog preduzeća. Međutim, i pored činjenice da je neophodno povećati cijenu usluga odvoza i deponvanja otpada, posebno kada se ima na umu da se otpad otprema u Doboj, a da je neophodna sanacija lokalne deponije zbog zdravlja građana, te da cijene za odvoz i deponovanje otpada nisu mijenjane od 2005. godine, predstavnici Udruženja poslodavaca iznijeli su stav da novi nacrt Odluke o utvrđivanju cijena usluga odvoza i deponovanja komunalnog otpada za privredne subjekte ne odgovara realnoj situaciji. Prema nacrtu cijene se obračunavaju prema m2, što nije prihvatljivo, naročito iz razloga što postoje privredni objekti koji imaju veliku površinu, a zanemarivu količinu otpada, što za privrednike nije odgovarajući pristup, te je predloženo da se cijena odvoza otpada i deponovanja obračunavaju prema realnoj količini odvezenog otpada.

Razgovarano je i o visinama naknada (taksama) za priključak vode i kanalizacione infrastrukture za privredne subjekte gdje bi se odluke o visini naknade također trebale prilagoditi realnim uslovima.

Također, na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se realizuju u Mješovitoj srednjoj školi u Gračanici koje se odnose na Tehnološki centar, izgradnju novih, te uređenje i opremanje starih učionica za šta su Udruženje poslodavaca i njegove članice dale značajan doprinos.

Potpuno smo svjesni da ovo nije obaveza poslodavaca, odnosno, da ovakve inicijative trebaju biti finansirane od nadležnih ministarstava i institucija, ali, zbog motivisanih profesora, nastavnika i učenika koji imaju potrebu za kvalitetnijim uslovima za rad i učenje, te njihova požrtvovnost u ovim aktivnostima, Udruženje i njegove članice nastavljaju podržavati ove inicijative.

Isto tako, predstavljene su i aktivnosti aktiva građevinsko-arhitektonske škole u MSŠ Gračanica, gdje je obećana dodatna finansijska pomoć Udruženja i njegovih članica za nabavku računarske opreme, a od Gradske uprave je traženo da se aktivnije uključi u ove inicijative koje su od interesa za cjelokupnu zajednicu.

Kada je riječ o održavanju gračaničkog sajma poduzetništva GRAPOS EXPO, zajednički je stav da bi se sajam kvalitetno pripremio potrebno je mnogo više vremena te je u ovom kontekstu razmatrano održavanje sajma svake dvije godine, o čemu će Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika iznijeti svoj zvaničan stav. U godini u kojoj se ne održava sajam, organizovale bi se poslovne konferencije na različite aktuelne teme kao što su: Kružna ekonomija, zelena energija, digitalna transformacija i sl.

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas