U Njemačkoj od danas važe vozačke dozvole iz BiH: Strah od masovnog odlaska šofera

Njemačka od danas službeno priznaje sve vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore sa svim položenim kategorijama za putnička i teretna vozila. To otvara strah da bi BiH još više mogla ostati bez šofera.

Ova odluka će olakšati učešće u saobraćaju mnogim bh. građanima u Njemačkoj, ali će naročito biti pogodna vozačima kamiona i drugih teretnih vozila iz BiH.

Kvalifikovani i profesionalni vozači su veoma traženi u Njemačkoj. U ovoj zemlji svake godine oko 30.000 profesionalnih vozača odlazi u penziju, a oko 15.000 vozača započinje ovaj posao.

Odlazak profesionalnih vozača iz BiH dobio je na intenzitetu 2019. kada je njemačka transportna industrija objavila da joj nedostaje više hiljada vozača što znači da su vozači iz BiH masovno odlazili u tu evropsku zemlju i prije nego što je njemačka vlada odobrila olakšice. Sada se očekuje da će ubrzo broj vozača koji odlaze iz BiH u tu državu biti još veći.

Ranije su bh. građani sa A i B položenom vozačkom mogli voziti prvih šest mjeseci boravka u Njemačkoj. Nakon toga su morali predati zahtjev za zamjenu dozvole, ali bez ponovnog polaganja teorijskog i praktičnog ispita.

Oni koji voze kamion, odnosno imaju C kategoriju, morali su polagati ispit da bi dobili novu dozvolu, ali to više neće biti potrebno.

Preuzeto sa: Klix

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas