U Sarajevu počeo najveći regionalni događaj u oblasti digitalne transformacije, više od 400 učesnika

U Sarajevu je danas otvoren šesti digitalni samit Zapadnog Balkana, a riječ je o najvećem digitalnom događaju o saradnji u oblasti digitalne transformacije u regiji, a koji je organiziran uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

Ovogodišnji domaćin samita je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, a samit će se održati od četvrtog do petog oktobra u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Učesnike i goste Digitalng samita Zapadnog Balkana (WB6) danas je pozdravila predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a uz nju je dobrodošlicu i uvodne riječi saopćila i glavna sekretarka Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu zajedno sa ministrom komunikacija i prometa Edinom Forto, njemačkim državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i saobraćaj Stefanom Schnorr, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyi, rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nedera, generalnim direktorom DG Connect Robertom Viola i generalnom tajnicom Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) Doreen Bogdan-Martin.

Prvog dana samita, ministar Forto učestvovat će na panelu na visokom nivou s ministrima Zapadnog Balkana, o temi “Transformativna uloga digitalizacije – zajednička vizija i ambicija regiona Zapadnog Balkana”.

Drugog dana Digitalnog samita, sutra petog oktobra, održat će se raznovrsne panel diskusije i konferencijske sesije koje će pružiti dublji uvid u najnovije trendove i izazove digitalnog svijeta.

Dvodnevna konferencija Šesti digitalni samit zapadnog Balkana okupila je danas u Sarajevu visoke predstavnike vlada i ekonomija sa zapadnog Balkana, Evropske komisije, kreatore poslovne politike i vodeće stručnjake iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija, te digitalne integracije i transformacije.

Krišto je izjavila na otvaranju da je samit najbolja prilika da zajedno istražimo i oblikujemo budućnost naše regije kroz digitalne tehnologije i ubrzanu transformaciju društva kojoj svjedočimo.

Dodala je da Bosna i Hercegovina i zemlje zapadnog Balkana imaju ogroman potencijal i da bismo ga ostvarili, moramo raditi zajedno, dijeliti ideje, iskustva i najbolje prakse.

“Moramo sarađivati kako bismo uspješno prevladali sve izazove i iskoristili prilike koje nam digitalna era donosi”, poručila je Krišto.

Najavljeno je da će kroz raznovrsne panel diskusije i konferencijske sesije tokom samita biti pružen dublji uvid u najnovije trendove i izazove digitalnog svijeta.

Na ovogodišnjem samitu registrirano je više od 400 učesnika.

Sve informacije, kao i kompletan program 6. Digitalnog samita Zapadnog Balkana (WB6), moguće je pratiti putem zvanične web stranice www.digitalsummitwb6.com.

Preuzeto sa: Klix.ba

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas