Unapređenje energetske efikasnosti za MMSP sektor u FBiH – Uskoro poziv za dodjelu grantova

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH najavio je skoru objavu poziva za dodjelu sredstava iz budžetske podrške EU za provođenje mjera energijske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu.

Ukupni iznos budžetske podrške EU koji će biti raspoloživ po ovom pozivu je 12,9 mil KM.Paket buždetske podrške Evropske unije za ublažavanje negativnih posljedica energetske krize i poticanja energetske tranzicije je osigurao sredstva u vidu bespovratne pomoći ranjivim domaćinstvima i privredi na Zapadnom Balkanu.

Za potrebe provedbe ovog Akcionog plana, gdje je jedna od komponenti upravo pomoć privredi u energetskoj tranziciji, Vlada FBiH je donijela Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Podrška evropske unije BiH u cilju ublažavanja negativnog socio-ekonomskog uticaja energetske krize”utvrđen budžetom Federacije BiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i jasno definisala kriterije za njihovu raspodjelu.

Predviđeni način dodjele sredstava je putem javnog poziva za čiju je provedbu nadležan Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Javni poziv podrazumijeva korištenje bespovratnih sredstava za sufinansiranje provođenja mjera povećanja energijske efikasnosti u/na postojećim objektima/sistemima/procesima, i to za:
– Lot 1: Mikro preduzeća – raspoloživi budžet: 5.164.926 KM
– Lot 2: Mala i srednja preduzeća – raspoloživi budžet: 7.747.389 KM.

Preuzeto sa: eKapija

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas