Utilikko d.o.o. Gračanica: Transportna pakovanja najviših standarda

PREGLED

Naziv kompanije: Utilikko d.o.o. Gračanica
Adresa: Branilaca Grada bb, 75320 Gračanica
Godina osnivanja: 2021.
Osnivač kompanije: Mirza Brkić
Ovlašteno lice: Mirza Brkić
ID broj: 4210523450009
Kontakt:  info@fmihtp.com

Djelatnost i usluge:
Proizvodnja Hightech industrijskih pakovanja

PROIZVODI:
1. Transportne kutije za alate i module;

Budućnost modernog poslovanja leži na podlogama inovacija, automatizacije i digitalizacije procesa, praćenih dobro osmišljenim marketinškim pristupom u promociji proizvoda i kompanija. Uvođenjem naprednih tehnologija u proizvodne procese dovodi do povećanja stepena efikasnosti proizvodnje, kvaliteta proizvoda, te konkurentnosti kompanija.

Mirza Brkić je mladi Gračanlija, direktor i suvlasnik kompanije Utilikko d.o.o Gračanica, koju uspješno vodi već treću godinu, s istaknutim ambicijama širenja  poslovanja ove kompanije.

“Kompanija Utilikko osnovana je 2021. godine u saradnji s poslovnim partnerima iz Nizozemske koji su ujedno i suvlasnici. Bavimo se proizvodnjom visokotehnoloških industrijskih pakovanja pogodnih za transport alata i modula litografskih mašina koje se koriste u proizvodnji čipova. Trenutno proizvodimo 27 različitih modela pakovanja, s tim da postepeno uvodimo nove modele prema postojećim kapacitetima i potrebama našeg klijenta”, govori Mirza Brkić, direktor kompanije Utilikko.

Mirza Brkić, direktor Utilikko d.o.o. Gračanica

Transportne kutije/pakovanja proizvode se za potrebe nizozemske kompanije ASML Hightech Solutions koja važi za jednu od najvećih proizvođača litografskih sistema na svijetu. Sami proizvodi dizajnirani su da odgovaraju specifičnim potrebama i uslovima kod transporta osjetljivih tehnologija, uglavnom, avio saobraćajem, a u kompaniji Utilliko pokazali su se kao pouzdan partner koji uspješno odgovara postavljenim izazovima.

“Kako bi bili prihvaćeni neophodno je da naši proizvodi odgovaraju visokim standardima koje kupac očekuje. To često predstavlja izazove, posebno kada je u pitanju nabavka određenih materijala i dijelova od kojih se proizvode transportne kutije, ali do sada smo uspješno odgovorili ovim izazovima. Naša cjelokupna proizvodnja namijenjena je izvozu, a naši planovi su skorije proširenje poslovnih kapaciteta što će nam omogućiti uvođenje novih proizvodnih linija, te novih modela proizvoda”, govori Brkić.

Kompanija trenutno upošljava 7 uposlenika, a plan je da u ovoj godini proizvodnju premjeste u veću proizvodnu halu, što će omogućiti uvođenje novih proizvodnih linija, te upošljavanje dodatnih radnika. Plan je da se u ovoj godini uvede proizvodnja inoxa te plastičnog HDPE i PP pakovanja. Ono na što polažu značajan fokus jeste uvođenje modernih tehnologija i automatizacija procesa u proizvodnji, što će kompaniju učiniti konkurentnijom na inostranom tržištu.

“Plan je da u aprilu startamo s velikom marketinškom kampanjom usmjerenom na tržišta Nizozemske i Njemačke na kojima posluju kompanije koje imaju potrebe za našim proizvodom. Kampanja je osmišljena od strane naših poslovnih partnera iz Nizozemske i vjerujemo da će značajno doprinijeti u širenju tržišta i povećanju poslovanja”, dodaje Brkić.

Navodi da je kompanija do sada investirala značajna sredstva za nabavku proizvodnog softvera koji se pokazao vrlo značajnim u poslovanju, a plan je da se u budućnosti značajna sredstva ulože u digitalizaciju i automatizaciju, te na taj način osigura konkurentnost na stranim tržištima.

Tekst: UPG

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas