Video/Hasičević: Razmatra se uvođenje neradne nedjelje u FBiH

Razmatra se mogućnost uvođenja neradne nedjelje na razini Federacije BiH, kazao je u razgovoru za Fenu ministar trgovine Federacije BiH Amir Hasičević istaknuvši pri tom kako ne smatra dobrim parcijalno po općinama i gradovima rješavati ta pitanja, što se trenutačno događa.

– U svakodnevnom razgovoru i s predstavnicima sindikata, ali i s predstavnicima poslodavaca iz oblasti trgovine, dobivamo informaciju kako ta parcijalna rješenja nisu dobra i da se treba raditi u tom smjeru da se objedini taj tržišni prostor Federacije kako bi se pitanje neradne nedjelje riješilo na razini Federacije jednako – ocijenio je ministar Hasičević.

Nedjelja dan za obitelj

O tome kakve su dobiti, a koje posljedice neradne nedjelje, federalni ministar trgovine navodi kako se vode rasprave o tome te da postoje i dobre i moguće loše strane tog rješenja.

– Razgovarali smo prije svega sa Sindikatom trgovačkih radnika, Udruženjem poslodavaca, predstavnicima trgovačkih društava i razgovarali smo s udruženjima potrošača kako bismo upravo dobili informaciju o tome koje su to prednosti, a koje su mane. One prednosti koje navodi i Sindikat, a za koje se i ja slažem i mislim da će se svi složiti svi s time, jeste da nedjelja mora postati taj obiteljski dan, prije svega ako uzmemo u obzir činjenicu da podaci Zavoda za statistiku zaključno s 31. prosinca govore da je 149 tisuća radnika uposleno u trgovini na razini u BiH, a oko 99 tisuća u Federaciji i da su od toga 72 posto žene. Onda se postavlja pitanje što se dobiva time što žene zaposlene u trgovini dobivaju neki neradni dan koji nije nedjelja, ako ne mogu biti sa svojom obitelji – naveo je ministar Hasičević.

Po njegovim riječima, druga strana koja govori u pozitivnom smislu potrebe donošenja ovakve odluke jeste i informacija koju su dobili s terena u razgovoru s poslodavcima. Njima i zbog nedostatka radne snage i zbog njihovog uvažavanja potreba svojih radnika bi, kako je kazao ministar, odgovaralo takvo jedno rješenje jer se pokazalo da u gradovima u kojima je već uvedena neradna nedjelja nije utjecalo direktno na pad prometa ili nešto slično.

– Ono što se navodi kao negativno i što smo mogli vidjeti u nekim javnim istupima, mislim da se svodi opet na neko političko pitanje, a ovdje ne bi trebalo da se ‘političari’ da kažem tako, zato što se govori o tome da, ukoliko postoji mogućnost da to ne bude na teritoriju BiH da će biti prelijevanje prometa iz Federacije u Republiku Srpsku i slično. Međutim, zadnji slučaj je Goražde, koje je od 7. srpnja čini mi uvelo neradnu nedjelju (…) Sve veći broj gradova ide u tom smjeru čak kada govorimo o Republici Srpskoj imamo Bijeljinu, Doboj i sve više njih, sudjeluje u tome da se neradna nedjelja na razini Republike Srpske, na cijelom teritoriju, proglasi neradnom – istaknuo je ministar Hasičević navodeći kako je tamo i pritisak sindikata veliki.

Kazao je kako se u Federaciji BiH radi na potrebnim zakonskim rješenjima.

Uvesti sve nedjelje neradne

Novi Prijedlog zakona o unutarnjoj trgovini, kako je naveo ministar Hasičević, obuhvaća i ta pitanja pri čemu se osluškuju odjeci s terena ali i iskustva drugih, poput susjedne Hrvatske.

– Tako da smo mi po uzoru, a i na praksu i propise Republike Hrvatske taj član uredili s tim da trenutno se ide u tom smjeru da će sve neradne nedjelje biti neradne, tako da neće biti izuzetaka. Recimo, u Hrvatskoj je zbog potrebe turističke sezone 16 nedjelja ostavljeno da se izabere, odnosno poslovni subjekti odrede kojih je to 16 nedjelja koje će raditi. Mi smo u razgovorima na terenu ipak došli do zaključka da će to biti kompletno neradne nedjelje i da će se odnositi na teritorij cijele Federacije – kazao je federalni ministar trgovine.

Podcrtao je kako postoje tu izuzeci određenih trgovina kao što su suvenirnice, pekarnice, benzinske crpke, dežurne ljekarne i slično, koje će biti izuzete od takve vrste odluke kao i ono što bude odredio Federalni štab Civilne zaštite u slučaju neke elementarne i druge nepogode.

Ministar trgovine FBiH Amir Hasičević ranije se sastao po ovom pitanju sa predstavnicima kompanija Penny plus, Konzum-Mercator, Amko komerc, Klas, UTD Besta, Nameks, DM, Bingo, Ovnak-CM i FIS Vitez.

Preuzeto sa: Tip.ba

podijeli članak
Facebook
LinkedIn

Popularne vijesti

Newsletter

Ukoliko želite primati Newsletter unesite Email.

zaprati nas